Bericht Nederlandse ambassade 14-03-2020

Deze mededeling van de Nederlandse ambassade geeft antwoord op veel vragen.

Opgelet, stevige boetes bij het niet nakomen van deze richtlijnen!

Het Oudstenteam.

Bericht Nederlandse ambassade 14 maart 2020

De reden dat de noodtoestand wordt afgekondigd is dat de snelle verspreiding van de besmetting in de afgelopen dagen erom vraagt dat de Spaanse overheden sneller en met centrale aansturing kunnen optreden. Maatregelen die nu nog de vorm van een advies hadden, kunnen dan ook dwingend worden opgelegd. En er kan bijvoorbeeld ook gebruik gaan worden van privéziekenhuizen en van militaire middelen, aldus de Nederlandse Ambassade.

De algemene boodschap is: probeer zoveel mogelijk thuis te blijven en vermijd zoveel mogelijk het contact met anderen. Op die manier loopt u zelf minder kans ziek te worden, maar ook wordt voorkomen dat het virus zich razendsnel blijft verspreiden. Voor kwetsbare mensen, zoals ouderen en mensen met een andere ziekte, is dit extra belangrijk. Het zal duidelijk zijn dat ook onnodige verplaatsingen moeten worden voorkomen.

Indien u lichte ziekteverschijnselen hebt die op een Coronabesmetting kunnen wijzen, dient u thuis te blijven en contacten met anderen te vermijden. Bij de meeste gezonde mensen blijft het bij deze lichte verschijnselen. Alleen als de ziekteverschijnselen erger worden (koorts boven 38 graden, ernstige ademhalingsmoeilijkheden) dient u contact met een arts op te nemen. Op die manier wordt een overbelasting van de zorg voorkomen.

In feite dient iedereen thuis te blijven en als men de straat dient op te gaan dan moet dat individueel gebeuren, tenzij men een andere persoon dient te helpen. Het is toegestaan om naar de apotheek te gaan of naar de supermarkt, geld te pinnen of andere winkels die nog wel open mogen zijn te bezoeken. Het is niet toegestaan om op familiebezoek te gaan of bij vrienden iets te gaan drinken. Daarnaast kan het net zoals tijdens de maatregelen in Italië voorkomen dat men dient te bewijzen waarom men op straat is en waar men naar toe gaat.

Men mag niet meer vrij door het land reizen vanaf zaterdagavond nadat de maatregelen officieel zijn gepubliceerd in de BOE. Mensen die uit de steden zijn gevlucht of zijn vertrokken naar o.a. de kust of de bergen, krijgen de kans om terug te keren naar hun woonplaats (lugar de residencia). Blijft men in de vakantiewoning dan dient men zich ook aan de maatregelen te houden.

Verplaatsen in de openbare ruimte mag na zaterdagavond alleen nog met een gegronde reden en om de noodzakelijke boodschappen voor de eerste levensbehoeften te doen, om te tanken bij een tankstation, om naar een apotheek te gaan, om naar een arts en ziekenhuizen te gaan of om naar werk te gaan of omdat het rijden onderdeel van het werk is. Ook is het vanaf zaterdagavond nog mogelijk om vanuit andere plaatsen terug te keren naar de eigen woonplaats (retorno a la residencia habitual), in verband met hulp en zorg voor ouderen, minderjarigen, afhankelijke personen, mensen met een handicap of bijzonder kwetsbare personen.

De regering sluit de buitengrenzen en vliegvelden NIET maar het vervoer wordt wel gehalveerd. De politie eenheden staan onder direct bestuur van de minister van Binnenlandse Zaken (ook de Catalaanse Mossos d’Esquadra en Baskische Ertzaintza) en kunnen indien nodig optreden, mensen verplichten in huis te blijven of niet op straat te zijn en kunnen maatregelen nemen indien de bevelen niet opgevolgd worden. De politie kan ook indien nodig straten en wegen afsluiten als dat nodig is voor gezondheid- of veilgheidredenen. Er is nog geen sprake van de inzet van het leger maar het leger staat wel paraat en is klaar om te helpen indien gevraagd.

Zoals al eerder aangegeven moeten alle scholen, universiteiten en crèches vanaf maandag gesloten zijn tot eind maart. Alle festivals, manifestaties, sportevenementen, traditionele feesten, religieuze ceremonies inclusief begrafenissen zijn uitgesteld en mogen geen doorgang vinden de komende twee weken. Bruiloften mogen wel gevierd worden maar alle deelnemers dienen de veiligheidsafstand te respecteren. Bioscopen, het theater, opera, stierenvechten arena’s en bibliotheken mogen ook niet open zijn.

Alle winkels, bars, restaurants etc. worden met onmiddellijke ingang in het hele land gesloten, iets dat in veel autonome regio’s al is gebeurd. Alleen supermarkten, winkels voor voedsel, drank, essentiële goederen en producten, farmaceutische, medische, optische en orthopedische instellingen, hygiëneproducten, kappers, pers en kantoorbehoeften, tankstations, tabakswinkels, technologische en telecommunicatieapparatuur, dierenspeciaalzaken, internetverkoop, stomerijen en wasserijen mogen open blijven maar men moet vermijden dat er teveel mensen bij elkaar staan waarbij iedereen tenminste één meter van elkaar afstand dient te houden. Alle restaurants en bars moeten gesloten zijn maar voedsel aan huis leveren mag wel.

Bedrijven moeten het makkelijk maken om werknemers thuis te laten werken (teletrabajo). Dat geldt voor alle sectoren indien mogelijk, waaronder ook ambtenaren.

Al het gezondheidspersoneel en doktoren komen onder het bevel te staan van het Ministerie van Volksgezondheid om ervoor te zorgen dat de mensen medisch geholpen kunnen worden. Dat houdt in dat de privé ziekenhuizen nu ook onder het bevel staan van de Spaanse regering.

De regering heeft ook het recht om fabrieken, elektriciteitsmaatschappijen en andere grote bedrijven over te nemen en daar de controle over te krijgen indien noodzakelijk. Daarmee kan de regering garanderen dat er elektriciteit is of dat fabrieken bepaalde producten moeten maken indien gewenst. Daarnaast zal de regering de bevoorrading van supermarkten, tankstations en ziekenhuizen zeker stellen.

Eenieder die zich niet houd aan de maatregelen en dus ook niet meewerkt aan de noodtoestand kan hoge boetes krijgen. Het is niet bekend gemaakt hoe hoog deze boetes zijn maar sommige kranten schrijven over 30.000 tot 60.000 euro.

Vervoer

Wat betreft het vervoer wordt over het algemeen alles gecontroleerd. Treinen, vliegtuigen, scheepvaart, busverkeer etc. Deze maatregel zorgt voor een groot limiet op het transport in Spanje maar het is onduidelijk welk effect dit zal hebben op het nationaal en internationaal vlieg- en autoverkeer over de wegen zoals ook bij de grensovergangen, al worden deze voorlopig nog niet gesloten (maar er kan wel gecontroleerd worden).

Zoals wij begrijpen is het zo dat Nederlanders/Belgen die met eigen vervoer in Spanje zijn en terug willen keren naar hun eigen land dat mogelijk dient te zijn vanwege de term ‘retorno a la residencia habitual’ ofwel terugkeer naar de plaats van residentie. Vrij verkeer, dus met de auto rondrijden, is voor buitenlanders net zoals voor de Spanjaarden niet toegestaan.

Wat betreft het nationaal en internationaal vliegverkeer is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren, wat de regels zijn, welke vliegtuigen wel en welke niet mogen vliegen etc. Er wordt gesproken over een halvering van het vliegverkeer, ook naar de Canarische Eilanden en Balearen en tussen de eilanden onderling. Daarnaast dienen mensen die de eilanden verlaten zich rechtvaardigen waarom ze dat doen. De vluchten naar de eilanden zullen over enkele dagen (waarschijnlijk vanaf dinsdag) gehalveerd worden. Dat geldt ook voor het Spaanse vasteland waar de vluchten tevens gehalveerd worden.

Vooralsnog verloopt alles op de Spaanse vliegvelden normaal en vertrekken alle vliegtuigen en landen de vliegtuigen ook zoals gepland. Meer informatie is altijd te vinden op de website van de Spaanse vliegveldbeheerder Aena.es. Verder is het aan te raden als je een vlucht hebt om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij, die weten natuurlijk precies wat ze doen met hun vluchten. Vliegvelden worden niet gesloten.

Het gaat om een koninklijk besluit dat de noodtoestand aankondigt waarna de regering de volledige controle krijgt over het land. De noodtoestand geldt voor 15 dagen waarna dit eventueel verlengd kan worden als het Spaanse parlement de goedkeuring heeft gegeven.